Ayurvedische geneeskunst = kennis over een lang en gezond leven
Ayurveda is een van de oudste geneeskundige systemen ter wereld. Vrij vertaald betekent het ‘kennis over een lang leven’. De Ayurvedische geneeskunst die we nu kennen komt voort uit overleveringen die tot wel drie eeuwen teruggaan en uit oude teksten in het Sanskriet. Hoewel de precieze oorsprong onbekend is, leiden veel aanwijzingen naar India.
Deze eeuwenoude vorm van geneeskunde is met de huidige kennis en technologie holistisch (allesomvattend) te noemen. Volgens de leer bevat elk levend organisme drie krachten, ofwel dosha’s:
- Vāta is de kracht van de beweging
- Pitta is de kracht van je metabolisme
- Kapha is de kracht van je structuur (lichaamsbouw)
Deze krachten zijn bij een gezond mens in balans. Een ziekte, een ongezonde levensstijl of wanneer je te veel van jezelf vraagt, waardoor je stress ervaart, kunnen de balans verstoren. In het begin kan dat leiden tot vage klachten, maar zonder aandacht kunnen chronische ziekten een gevolg zijn.
Die balans kun je zelf bewaren. Vooral door jezelf te leren kennen en met openheid je leefpatroon onder de loep te nemen. Aanvullende kennis van Ayurveda over natuurlijke processen helpt daarbij. Denk aan een meer natuurlijk leefritme en de zelfhelende werking van ons lichaam. Deze invloed is zo sterk, dat het lukt het om de balans te bewaren en ook om in balans terug te keren.
Hoe kun je op een natuurlijke manier in balans blijven?
We staan continu bloot aan verstorende factoren en we zijn ons er vaak niet van bewust. Deze factoren sluipen ons leven binnen en vormen een gevaar voor onze gezondheid als we er niet bewust mee omgaan. Voorbeelden zijn hoge werkdruk, ongezonde voeding, niet luisteren naar je lichaam, negeren van blessures en klachten, maar ook stress.
Holistische benadering
Velen denken al goed op weg te zijn met hun zoektocht naar balans in werk en privé; elke dag wat bewegen, maandag een balansdag in voeding en uitrusten tijdens vakanties. Toch kan blijven hangen in de ‘rat race, ervoor zorgen dat de klachten niet weggaan. Al vroeg in de tijd keken mensen naar een allesomvattende benadering om lang te leven en gezond oud te worden. Om de balans terug te brengen of aan te houden in de drie krachten, beschreef de Ayurveda acht componenten voor een holistische benadering:
- Kāyachikitsā: algemene geneeskunde voor het menselijk lichaam
- Kaumāra-bhṛtya: geneeskunde voor kinderen, die onderscheid maakt tussen de zorg voor moeder en ongeboren baby, methodes om zwanger te raken (gericht op de keuze van het geslacht, de intelligentie en kracht van het kind), kinderziektes en verloskunde
- Śalyatantra: chirurgie
- Śhālākyatantra:behandelingen aan organen als oren, ogen, neus en mond, etc.
- Bhūtavidyā: vredig leven met inwendige geest
- Agadatantra/Vishagara-vairodh Tantra: Toxicologie, waaronder epidemieën en gifstoffen in dieren, planten en mineralen en hun remedie
- Rasāyantantra: verjonging en supplementen voor een lang leven, intelligentie en kracht
- Vājīkaraṇatantra: versterking van de seksualiteit en vruchtbaarheid
Hoewel de principes al eeuwen geleden zijn vastgelegd, zijn ze vandaag de dag nog steeds actueel op het gebied van preventie en vaak zelfs genezing. Steeds meer van de principes worden wetenschappelijk onderbouwd. De leer leent zich uitstekend als kapstok om verschillende andere vormen van geneeskunde te praktiseren en aan te vullen.
Diagnose
Binnen de Ayurveda bestaan acht manieren om tot een diagnose te komen. Het gaat om de hartslag, urine, ontlasting, tong, spraak, gevoel, uiterlijk en voorkomen. Ayurvedische artsen gebruiken hun vijf zintuigen om een diagnose te stellen, waaronder visueel onderzoek, luisteren naar lichaamsfuncties en naar je verhaal. De verschillende drukpunten in je lichaam (marma’s) krijgen bijzondere aandacht.
Behandeling
Tijdens een persoonlijk gesprek observeren we je aandachtig. We bespreken je klachten en voeren een polsdiagnose en eventueel lichamelijk onderzoek uit. Vervolgens analyseren we de bevindingen en daaruit vloeit een advies voort die je klachten op diverse manieren kan verhelpen.
Met onze kennis uit de reguliere geneeskunde, de Orthomoleculaire en de Ayurvedische geneeskunde adviseren we je de keuzes uit het beste van drie werelden.
Waar de medische kennis vooral focust op het genezen van bestaande ziektes en aandoeningen, richt Ayurveda zich op het zelfherstellende vermogen van het lichaam door de natuurlijke balans. Vitaliteit zit hem voor een groot deel in het onderhouden van een gezond metabolisme, soepele spijsvertering en regelmatige stoelgang. Daarbij spelen gezond eten, sport, yoga en meditatie een rol. Ook het creëren van een natuurlijke cyclus in slapen en waken, werken en rust zijn van belang, net als lichaamsverzorging.
Indien nodig zetten we gespecialiseerde behandelingen in zoals klysma’s, oliebaden, massages, etc. Dit is vaak nodig om diepere verstoringen op te lossen en je te ontdoen van ophoping van afvalstoffen.
Uiteindelijk is het doel je zelfstandigheid en weerbaarheid te vergroten en te voorkomen dat je terugvalt in oude patronen. Het implementeren van de adviezen valt en staat bij de gekozen leefstijl. Daar begint Ayurveda mee en dat maakt de behandelingen ook effectiever. Het is niet moeilijk om Ayurveda te implementeren, maar het vraagt wel discipline. Gelukkig liggen de adviezen en behandelingen dicht bij de natuur, waardoor ze meestal heel prettig aanvoelen.
Heb je interesse in een persoonlijk gesprek om te ontdekken wat Ayurveda voor jou kan betekenen? Bel of mail ons voor meer informatie of voor het maken van een afspraak.