Burnout voorkomen? Zo kun je op tijd burnout symptomen herkennen.
Het fenomeen ‘burnout’ heeft zijn naam te danken aan de vergelijking met ‘opbranden’. In de Ayurvedische geneeskunde bevatten ‘ambitie’, ‘passie’ en ‘agressie’ allemaal het element vuur. Daarom vertonen ze een sterke gelijkenis. Als deze elementen te veel van je systemen vragen in het leven, kun je je wel voorstellen dat dit tot figuurlijk opbranden kan leiden.
Is het nou echt zo slecht om je ambities na te jagen en hard te werken? Nee zeker niet, maar als je bepaalde doelen wilt bereiken, dan heb je daar wel de juiste middelen voor nodig. Hoge prestaties leveren onder volledige concentratie om tot een optimaal resultaat te komen heeft ook een prijs. De vraag is: ben je bereid die prijs te betalen? Alsmaar doordenderen zonder slaap, ontspanning, humor, de juiste input en de juiste mensen om je heen kun je maar een tijdje volhouden. Met die prijs bedoelen we daarom niet de burn-out zelf, want die wil je voorkomen. We bedoelen de maatregelen (tips) die je zelf kunt nemen om dat te voorkomen.
Wat is een Burnout?
Er is sprake van een burnout wanneer je voor langere tijd ervaart dat je de vaste taken in je leven niet meer naar wens kunt uitoefenen. Je werk, je sociale contacten, je hobby’s, voor alles lijk je te weinig energie op te kunnen brengen.
Omdat voor iedereen de reden van de burnout anders is en de omstandigheden anders zijn, kunnen ook de klachten en de tijd dat je last van klachten hebt variëren. Iemand kan een burnout krijgen door een gebeurtenis, bijvoorbeeld een ernstige zieke of een drastische verandering in de sociale sfeer. Vaak noemen we dat de spreekwoordelijke druppel die de emmer doet overlopen. Het kan ook voorkomen dat je te veel hooi op je vork neemt en te veel verplichtingen bent aangegaan of de verwachting van anderen te hoog ligt.
De reguliere geneeskunde benadert klachten van een fysieke kant en/of emotionele kant. Deze manier van werken is vooral gericht op herstel. Hoewel coaches zeker aandacht besteden aan preventie, blijft de behandeling van een burn-out soms beperkt tot de emotionele en praktische kant. Dat betekent veel praten en zoeken naar de juiste invloed op jouw directe omgeving, zodat die zoveel mogelijk weer in harmonie komt met jouw eigen “ik”. Echter deze aanpak is niet altijd even volledig. Het kan voorbij gaan aan de vaardigheid om überhaupt ‘te voelen’ en ook aan de lichamelijke weerslag van mentale stress.
Een combinatie van geneeskundige inzichten (reguliere, Orthomoleculaire en Ayurvedische) leidt tot een complete aanpak, waarbij je veel (zelf)kennis opdoet. De methode die IG Klinieken hanteert, werkt niet alleen voor het herstellen van een burnout, maar richt zich juist op het voorkomen ervan.
We geven handvaten voor de lange termijn en vanuit een specifieke set van effectieve invalshoeken. Daarnaast adviseren we je op het gebied van passende leefstijl en waar nodig is er ondersteuning met supplementen en kruiden. Chronische stress kan invloed hebben op het maagdarmstelsel en functieherstel van maag en darmen kan ook helpen bij emotioneel herstel.
Welke burnout klachten zijn signalen om op te letten?
Naast fysieke klachten als hoofdpijn, hartkloppingen, lichamelijke vermoeidheid (uitgeput zijn), maagklachten en buikpijn, worden ook de mentale klachten genoemd als signalen. Dat kunnen zijn:
- geestelijke vermoeidheid (slechte concentratie, vergeetachtigheid, slaperig zijn)
- slecht humeur, snel overprikkeld zijn en soms agressief
- te zwaar tillen aan bepaalde dingen (piekeren)
- onrust voelen in lichaam en geest (gejaagd)
- emotioneel zijn
- slecht slapen
Je kunt met tijd een aandacht heel goed van een burnout herstellen. Beter nog is een burnout voorkomen.
Tips om een burnout te voorkomen
Balans in actief zijn en rust nemen
Zorg voor balans tussen activiteiten en rust. Te veel activiteiten en te veel rust vragen veel van je systemen. Je kunt hiermee systemen als je slaapritme en je spijsvertering verstoren. Te veel activiteit kan bijvoorbeeld leiden tot blessures, te weinig beweging tot atrofie (afname van spieren). Te veel rust kan er al snel toe leiden dat je mentaal afvlakt, wat weer invloed heeft op je concentratie. Je lichaam en geest hebben beweging én rust nodig om te bouwen en te herstellen.
Reguleer je stresslevel
Stress is in een bepaalde mate goed voor je, omdat alerter taken uit kunt voeren en adequaat reageren in bepaalde situaties. Chronische stress echter voorkomt dat je lichaam en geest tot rust komen. Waarom is dat nu zo ingewikkeld? Stress komt namelijk tegenwoordig van alle kanten: werk (e-mails, overleggen, kantoortuin, etc.), verkeer, sociale media, reguliere media, gezin, bewegingsarmoede, gifstoffen en ongezonde voeding. Het vergt discipline om zelf te bepalen waar je aandacht aan besteedt en welke invloeden je tot je door laat dringen.
Zeg eens nee
‘Nee’ durven zeggen tegen anderen betekent ook ‘ja’ zeggen tegen jezelf. Voor sommigen is accepteren dat druk bezig zijn met en voor anderen wel een fijne dynamiek met zich mee brengt, maar dat het ook een schijn kan zijn. Bezig zijn om het bezig zijn met het gevoel om belangrijk te zijn. Durf je ‘nee’ te zeggen tegen activiteiten of is het een verslaving voor je? Doe je het gros van jouw activiteiten vanuit een visie om te dienen of te groeien? Er is een verschil. Probeer eens een paar keer ‘nee’ te zeggen, zodat er ruimte komt voor innerlijke rust. Versimpel je leven en probeer zelfs minimalisme eens uit. Het zal je verbazen hoeveel kracht door jezelf zal stromen op het moment dat je de rust letterlijk ervaart. Op die manier reinig je jouw mentale en emotionele systeem door overbelasting te vermijden. Less is more. Wil je veel projecten neerzetten, pak ze dan een voor een aan. Organiseer vanuit innerlijke stilte.
Eet gezond
Gezond eten betekent zo veel mogelijk onbewerkte producten verdeeld over 3 maaltijden per dag en probeer zin min mogelijk tussendoortjes te eten. Geef de voorkeur aan zelf koken met verse groenten en een eet voldoende fruit. In natuurlijke producten zitten de meeste nutriënten die je lichaam nodig heeft. Bewerkte producten zijn voedingsmiddelen die uit een fabriek komen. Tijdens het productieproces gaan veel van de belangrijke voedingswaarden verloren. Wij houden minimaal de normen van het voedingscentrum aan, maar bij sommige klachten of aandoeningen adviseren we zelfs iets strenger te zijn. Soms stagneert de opname van noodzakelijke voedingsstoffen. We adviseren in dat geval je voeding aan te vullen met kruiden of supplementen.
Bewaak je slaapritme
Een goed slaapritme is heel belangrijk voor je lichaam én geest. Alleen door zelf de ideale omstandigheden te organiseren, kan je lichaam alle slaapfases doorlopen die nodig zijn om te herstellen. Elke nacht. Zorg dat je 2 uur voordat je gaat slapen niets meer eet, ga uiterlijk 22.00 uur naar bed en sta op tijd weer op. Blijf niet liggen om uit te slapen voor extra rust, want daarmee verstoor je het ritme. Beter is om overdag een rustpauze in te lassen door bijvoorbeeld een powernap te doen of te mediteren.
Geef je lichaam een boost
Balans in rust en activiteit, gezonde voeding en uitvinden wat een gezonde dosis spanning voor jou betekent, is de ideale voedingsbodem voor een leven na je burn-out of om te voorkomen dat je overspannen raakt. Vanuit onze Ayurvedische en Orthomoleculaire ervaring, kunnen we een persoonlijk coachtraject aanbieden eventueel in combinatie met behandelingen die diep in je innerlijke systemen doordringen. Denk aan Leefstijladvies, Marmatherapie of een Ayurvedische massage.
Het vinden van de juiste balans is niet altijd gemakkelijk. Soms kan hulp van buitenaf je net op het juiste spoor brengen. IG Klinieken helpt je op een zo natuurlijk mogelijke manier. We combineren onze medische kennis van reguliere geneeskunde met natuurgeneeskunde. Spreekt de aanpak vanuit een multidisciplinaire visie je aan? Neem eens vrijblijvend contact met ons op en ontdek wat we voor jou kunnen betekenen.