Home » Klachten » Concentratieklachten

Wat zijn Concentratie problemen en kun je het verhelpen?

Concentratie problemen worden niet alleen veroorzaakt door onvoldoende slaap of niet op tijd opstaan, maar ook door andere factoren. Zo wordt diepe stress helaas niet alleen door slaap verwerkt. Psychologische trauma’s, zorgen of emotionele uitdagingen en zelfs een gebrek aan zelfvertrouwen kunnen ook kon de concentratie ondermijnen.

Je kunt concentratie problemen verhelpen met diverse technieken, zoals coaching, psychologische hulp, meditatie of meer esoterische vormen van genezing.

Wat is optimale concentratie?

Optimale concentratie is een relatief begrip. Iedereen heeft een andere concentratievorm en spanningsboog nodig om te kunnen presteren. De behoefte aan rust om weer op te laden ligt daarom ook weer anders. Concentratie kun je op vele manieren interpreteren.

Gaat het bij jou vooral om jouw aandacht vasthouden voor een onderwerp, de situatie overzien of juist die aandacht kunnen verdelen? Blijft informatie die je tijdens (zakelijke) gesprekken op een dag hoort wel hangen? Of de stof je leest tijdens het studeren? Kun je het in je geheugen opslaan om het later weer te gebruiken? Hoeveel vertrouwen heb jij in jouw mentale vermogens en wat doe je eraan om de maximale capaciteit uit dat vermogen te halen, zodat je optimaal kan presteren?

Mogelijke gevolgen van concentratieproblemen door stress

Te veel van je vermogen vragen kan leiden tot dagelijks concentratieverlies. Blijf je te veel van je lichaam en geest vragen, dan volt vaak overmatige vermoeidheid en stress. Houdt dit  erg lang aan, dan spreken we ook wel van overspannen zijn of een burnout.

Elke piekprestatie vraagt om rust. Of je nu een dag gewerkt hebt, gestudeerd of hard getraind voor aankomende wedstrijd. Om te illustreren hoe hard rust nodig is, gebruiken we als voorbeeld het hart van een topatleet. Als het hart onbeperkt in hoog tempo moet presteren zonder rust, dan overvraag je het orgaan en zal het uiteindelijk falen. Die overvraging kan ook gelden voor je hersenen, spieren, spijsvertering en immuunsysteem.

Hoe stap jij in de auto als je 3 nachten achtereen maar 3 uur geslapen hebt? Hoeveel onthoud je van een wetenschappelijk artikel van 30 pagina’s? Middelen als cafeïne of cocaïne helpen, maar van korte duur. Ook andere organen en systemen in je lichaam stoppen met goed functioneren als de balans tussen actief leven en rust niet in orde is.

Meer informatie

Heb je interesse om meer te weten te komen over het vinden van jouw balans tussen activiteiten en rust? Dan raden we je aan verder te lezen op een van de volgende pagina’s:

  • Burnout | wat veroorzaakt een burnout en 6 tips om een burnout te herkennen en mogelijk te voorkomen
  • Lage weerstand | hoe een sterk immuunsysteem je balans bevordert
  • Moeheid | hoe voedingsstoffen en reiniging invloed heeft op je vermogen om te concentreren

Natuurlijk helpen we je bij IG Klinieken ook graag met het hervinden van jouw concentratie. Dat doen we op een natuurlijke manier. We bekijken jouw dag- en nachtritme en adviseren je over voeding. Ontdek wat we voor jou kunnen doen en boek vandaag nog een persoonlijk gesprek

Denk je dat deze informatie voor iemand anders interessant kan zijn? Deel gerust de link van deze pagina met die persoon.