Lage weerstand? Dit kun je ertegen doen!
Meestal staan we niet zo lang stil bij een lage weerstand, totdat het goed misgaat. Iedereen herkent de symptomen: niet lekker in je vel zitten, weinig energie hebben en verkouden of grieperig zijn. Zonder onderliggende gezondheidsproblemen krabbel je vaak vanzelf weer op, maar vergis je niet. Soms leidt het tot serieuze aandoeningen!
Je vergroot je kansen om niet grieperig te worden tijdens het griepseizoen als je in de periode ervoor goed voor jezelf zorgt. Want, hoewel er scepsis bestaat over de meerwaarde van een gebalanceerd leefritme, gezond eten en voedingssupplementen, heeft dit wel degelijk invloed op je immuunsysteem.
Zo werkt ons ontzagwekkende immuunsysteem
We merken lang niet altijd dat we dagelijks blootstaan aan miljarden ziektekiemen, omdat die simpelweg geen kans krijgen om ons immuunsysteem te beïnvloeden. In onze kinderjaren merken we dat het meest en worden we nog om de haverklap ziek, aangezien ons immuunsysteem nog ongetraind is.
Later merken we hier nauwelijks wat van, zelfs niet als je een keer je handen niet gewassen hebt na een bezoek aan het toilet. We merken het vooral bij bijvoorbeeld verwondingen, contact met lichaamssappen of bij griepepidemieën.
De complexiteit en effectiviteit van ons immuunsysteem is ontzagwekkend ingewikkeld en zelfs nog steeds niet door wetenschappers volledig ontrafeld. Het zet onder andere cellen in werking die stukjes van ziektekiemen verzamelen om er weer andere cellen antistoffen voor te laten maken. Je hebt geheugencellen die jouw leven lang onthouden welke ziektekiemen je al bent tegengekomen en wat ervoor nodig is om ze te bestrijden. Een ander voorbeeld zijn cellen die andere cellen ‘opeten’ of restanten opruimen na een oorlog tussen afweercellen en binnendringers. Ook onze slijmvliezen zijn voorzien van de nodige antistoffen.
In feite zoekt dit systeem telkens een oplossing om ons lichaam gezond te houden. Het past zich telkens aan als tegenreactie op de alsmaar muterende virussen en maakt steeds nieuwe antilichamen aan. Hoe kun jij dit proces nu ondersteunen, of zelfs versterken?
Wat is lage weerstand precies?
Om te weten hoe je je immuunsysteem kunt versterken, moet je eerst begrijpen wat een lage weerstand is en wat het veroorzaakt.
Ons lichaam bestaat uit veel systemen die nauw samenwerken. Afhankelijk van de prioriteit zijn ze meer of minder actief. Zo is de toevoer van bloed naar je spijsverteringsstelsel het grootst als je rustig bent, maar juist veel minder als je moet wegrennen of vechten (ook psychologisch). Dan gaat er juist veel energie naar spieren of andere systemen die nodig zijn voor de verdediging. Deze systemen kun je met een onregelmatig of ‘ongezond’ leefpatroon verstoren.
Stress versus rust
Matige stress is goed voor ons, want het vraagt je lichaam zich aan te passen aan de omgeving. Wanneer het chronisch wordt, kan het te veel worden. Hetzelfde geldt voor rust. Regelmatig bewegen en je hersens aan het werk zetten houdt je lichaam sterk en scherp. Te veel rust zorgt voor een afname van spieren en door te weinig mentale uitdaging verslapt je aandacht, waardoor je zelfs blessures of een burn-out kunt krijgen. Al met al geeft zowel ‘te veel’ als ‘te weinig’ stress aan de systemen in je lichaam. Ze raken erdoor ontregeld.
Voeding
Voeding heeft een vergelijkbare invloed op onze systemen. Het klinkt misschien als een open deur, maar wist je dat meer dan 3 keer per dag eten je spijsverteringsstelsel overbelast? De darmen en cellen krijgen dan te weinig rust. Periodes van vasten geven jouw spijsvertering de kans om ‘oude rommel’ op te ruimen. Zorg je voor onvoldoende rust, dan leidt de ‘rommel’ tot spijsverteringsslakken. In de Ayurveda heeft dat een specifieke naam: āmā (lees: aamaa).
Als je gedurende een langere periode onvoldoende tijd tussen de eetmomenten aanhoudt, raken de systemen in onbalans. Je lichaam gaat dan nieuwe voedingstoffen opnemen en tegelijkertijd ‘oude rommel’ verwerken. Dat is tegennatuurlijk en kan zelfs leiden tot een beperkte opname van bepaalde voedingsstoffen met als resultaat tekorten van stoffen die je immuunsysteem wel nodig heeft.
Balans zoeken voor je immuunsysteem
Als je je lichaam aan een chronische mate van stress blootstelt, ondermijnt dat het immuunsysteem. Je lichaam maakt in dat geval te veel van het stresshormoon ‘cortisol’ aan. Van nature wordt cortisol gedoseerd aangemaakt op verschillende momenten van de dag. Bijvoorbeeld in de ochtend om je alert te maken voor de dag. Maar ook letterlijk in panieksituaties zorgt het (naast adrenaline) dat je lichaam klaar is om in langere tijd in actie te blijven.
Cortisol zorgt ervoor dat je hartslag verhoogt (om te presteren), waardoor er sneller zuurstof door je lichaam stroomt. Dit leidt tot een verhoogde opname van suiker in je spieren, de zogenaamde hogere bloedsuikerspiegel.
Te lange blootstelling aan verhoogde waarde van cortisol zorgt voor onbalans. In sterke mate kan dat zelfs leiden tot een burn-out. Daarom leven topatleten heel regelmatig. Na intensief trainen moet herstel volgen (rust en voeding). Er is geen andere weg om het lichaam goed op te bouwen.
Het gaat allemaal om balans en dat is van toepassing op ons gehele gestel. Het vraagt durf, creativiteit, doorzettingsvermogen en planning. De volgende tips kunnen je op weg helpen in het vinden van jouw balans.
Tips om je weerstand op peil te houden
- Plan een gebalanceerde week van activiteiten en rustmomenten, zodat jouw systeem deze uitstekend kan afwisselen. Met beweging bedoelen we activiteiten zoals wandelen en boodschappen doen, maar ook activiteiten met een verhoogde hartslag, zoals sporten. Daarmee houd je je in topconditie.
- Ga op tijd naar bed (het liefst voor 22.00 uur) en mediteer regelmatig. Onderzoek heeft aangetoond dat de diepere ontspanning van meditatie meer rust biedt dan enkel slaap, sport of niets doen.
- Help jouw lichaam zich te ontdoen van reststoffen met warm water, speciale kruiden of neem tijd voor een diepgaande ontgiftingskuur.
- Ondersteun je lichaam als er tekorten zijn of dreigen te zijn met supplementen, kruiden en specifieke voedingsmiddelen. Denk aan vitamine D, vitamine C, kurkuma en neem (Azadirachta Indica), gember en echinacea.
- Herzie regelmatig jouw doelen en stem jouw leef- en voedingspatroon daarop af. Stel grenzen aan jouw (sociale) activiteit en rust volwaardig.
We begrijpen dat het vinden van balans niet voor iedereen even gemakkelijk is. Soms biedt deskundig advies en ondersteunende behandelingen zoals Marmatherapie uitkomst. Met veel plezier helpen we je hierbij. Neem contact met ons op voor meer informatie.