Home » Klachten » Maag en darm

Onze aandacht voor jouw maag- en darmklachten

Maag- of darmklachten heeft iedereen wel eens. Een opgeblazen gevoel, diarree, zuurbranden, veel boeren en een enkele keer darmkramp kunnen onschuldig zijn. Ernstige, chronische en levensbedreigende ziekten aan maag of darmen zijn bijvoorbeeld kanker, een maagzweer of de ziekte van Crohn. Wist je dat in Nederland 2 miljoen mensen lijden aan een spijsverteringsziekte?

Het probleem van klachten aan je organen als maag en darmen is dat ze de motor van je lichaam beïnvloeden: je metabolisme. Dat is een verzamelnaam voor de zeer complexe systemen die de o.a. opgenomen nutriënten verwerken en ons lichaam ontdoen van schadelijke stoffen. Elke afwijking in ons metabolisme heeft effect op de balans van alle andere systemen in je lijf, zoals bijvoorbeeld je bloedsomloop en hormoonhuishouding. Als deze systemen niet goed functioneren, raak je in onbalans.

Symptomen en oorzaken van verstoorde spijsvertering

Onderliggende symptomen van maag- en darmklachten worden vaak veroorzaakt door een verstoring van de functie en dus een onbalans. Dergelijke klachten kunnen bijvoorbeeld kramp, obstipatie, winderigheid en zelfs hoofdpijn zijn.

De oorzaken van maag- en darmklachten kunnen net zo divers zijn als de klachten zelf. Stress, verkeerde eetgewoonten, een virus of bacterie, maar een ook chronische ziekte zijn slechts enkele voorbeelden. Daarnaast kan chronische stress, zoals een burnout, een negatief effect hebben op de functie van maag en darmen.

Leefstijl heeft hier vanzelfsprekend een rol. Verkeerde voeding kan een negatieve invloed hebben op de samenstelling van onze darmflora en er is steeds meer wetenschappelijke onderbouwing dat onze darmflora ook van invloed is op cellen, andere organen en emoties. In sommige gevallen blijven aanhoudende klachten onverklaarbaar vanuit de huidige kennis binnen de reguliere geneeskunde en kan een andere blik tot aanvullende inzichten leiden met positief resultaat.

Het is daarom niet altijd eenvoudig om de oorzaak te achterhalen. In sommige gevallen blijven aanhoudende klachten zelfs onverklaarbaar.

Consult voor diagnose en behandeling

In de Ayurvedische en orthomoleculaire geneeskunde wordt voeding niet alleen beschouwd als brandstoffen en bouwstoffen voor het lichaam, maar ook als medicijn. Vanuit deze twee leerscholen wordt er intensief aandacht besteed aan voeding en leefstijl. Er is een diversiteit aan nutriënten uit voeding en kruiden die een grote impact kunnen hebben en de zelfhelende capaciteit van maag en darmen bevorderen. Op deze pagina ontdek je welke specialismen onze praktijk biedt.

Tijdens een consult met een van onze artsen, analyseren we je klachten en baseren we een helingsproces op de kennis en ervaring van diverse soorten geneeskunde. Vermoed onze arts een afwijking die regulier behandeld dient te worden, dan verwijzen we je uiteraard naar de huisarts. Mogelijk helpt een behandeling in onze kliniek of coachtraject over voeding en leefstijl je klachten verminderen. Waar nodig zetten wij specialistische kruiden en supplementen in. Ook bieden we de mogelijkheid tot een milde ontgiftingskuur thuis met begeleiding of een intensieve variant met opname, genaamd panchakarma.

Ben je nieuwsgierig wat onze praktijk in aanvulling op of als alternatief voor de reguliere zorg voor je kan betekenen? Reik naar ons uit voor meer informatie of een persoonlijk consult.