Home » Klachten » Moeheid

Moeheid uit zich in diverse vormen. Zo kom je van je klachten af.

Moeheid kan zich uiten op verschillende manieren. Als je fysiek moe bent, kan je het gevoel hebben dat je niet vooruit te branden bent. Je lichaam stribbelt tegen zodra jij in beweging wilt komen. Hoe lekker je ook slaapt of hoe veel rust je ook neemt. Natuurlijk bestaat er ook zoiets als mentale moeheid. Hoeveel rustmomenten je ook pakt en hoe vaak je ook naar buiten gaat om te wandelen of te fietsen, je blijft je maar vermoeid en soms zelfs lusteloos voelen.

Na een nacht slecht slapen, een nachtdienst of een autorit van 10 uur is het begrijpelijk dat je moe bent. Maar als de moeheid niet na een paar dagen verdwijnt of zelfs weken tot maanden aanhoudt, spreken we van chronische vermoeidheid. Komt er veel stress bij kijken, dan kun je ook denken aan een burnout. Waarin uit chronische moeheid zich?

Herkenbare moeheidsklachten

Moeheid in een chronische vorm is nooit goed. Het betekent dat je te veel vraagt van de systemen in je lichaam. Fysiek, mentaal of een combinatie van beide.

 • Heb je moeite om je te concentreren op je werk of studie?
 • Voel je je de hele dag gestrest, zonder dat het gevoel na een paar dagen rust overgaat?
 • Kun je niet wachten tot je naar bed kan, maar als je een maal ligt kun je niet slapen?
 • Voelen je lippen droog en schilferig?
 • Ga je al een tijdje niet meer naar de sportschool, omdat je liever blijft liggen?
 • Of lukt het niet meer om je work-out naar jouw wens uit te voeren?
 • Kom je maar niet van die verkoudheid af?
 • Voel je je vaak draaierig of uit balans?
 • Ben je kortademig, zelf in rust?
 • Lukt het niet om een gezond voedingspatroon aan te houden en grijp je telkens weer naar ongezonde snacks?
 • Voel je alsof je in een emotionele rollercoaster zit?
 • Ben je snel geïrriteerd en doe je aangebrand tegen anderen om niets?

Heb je één of meer van bovenstaande vragen over de symptomen van moeheidsklachten met ‘ja’ beantwoord? Ontdek dan hieronder wat je kunt doen om je klachten te verhelpen.

Mogelijke oorzaken van moeheid

De oorzaak van jouw moeheid is niet zo een, twee, drie aan te wijzen. Ook al heb je een betere indicatie door het beantwoorden van de vragen hierboven, jouw situatie is waarschijnlijk niet veroorzaakt door slechts een enkele factor. Meestal stapelen problemen zich op of zitten er meerdere redenen achter.

Ook de manier om moeheid te verminderen of zelfs te verhelpen, is niet door één ding aan te pakken voor een klip-en-klare oplossing. Op deze pagina gaan we dieper in op de invloed van voedingsstoffen en gifstoffen in je lichaam. Wil je meer weten over de balans vinden tussen bewegen en rust, klik dan door naar de pagina ‘Vermoeidheid’.

Voeding en ontgiften

Een aanpassing maken in je eetpatroon is een praktische aanpak. Je spijsverteringssysteem is een van de systemen in je lichaam dat onderhoud nodig heeft. Voeding en je leefstijl hebben hier direct invloed op. Net zoals spieren zowel beweging als rust nodig hebben en je hersenen tijdens slaap herstellen van een dag vol indrukken, hebben ook je darmen rust en onderhoud nodig. Pas je je gewoonten hierop aan, dan voel je binnen enkele dagen al resultaat.

Gezonde voeding
Je darmen verwerken voedingsstoffen die je terugvindt in de natuur het beste. Groenten, fruit, zaden, granen, aangevuld met een beperkte hoeveelheid vlees en zuivel. Het Voedingscentrum schrijft een gezond eetpatroon voor, dat we bij IG Klinieken ondersteunen.

Toch kan het zijn dat een gezond eetpatroon niet voldoende is. In sommige gevallen lukt het ons lichaam niet om bepaalde voedingsstoffen optimaal op te nemen, terwijl je lichaam daar wel om vraagt. In dat geval spreken we van een onbalans. Zo kan stress bepaalde radicalen in je lichaam veroorzaken, die antioxidanten weer neutraliseren. Stress ontregelt je natuurlijke ontgiftingssysteem. Daarmee blijven bepaalde stoffen te lang in je lichaam of belemmert dat de opname van nodige stoffen.

Een aangepast voedingspatroon, supplementen en bepaalde kruiden kunnen de opname verbeteren en de belemmeringen wegnemen . Speciale infuuscocktails vult deze nodige nutriënten op een snelle manier in je lichaam aan.

Vasten
Wat je eet, hoeveel je eet en hoe vaak je eet, is ook van belang voor je spijsvertering. Alle voedingsproducten die uit een fabriek komen, beschouwen we als ongezonde voeding. Natuurlijk is het lekker om af en toe een ijsje te eten of een glas wijn te drinken, maar realiseer je dat geraffineerde suiker en alcohol direct invloed hebben op je spijsvertering en daarmee op je moeheidsklachten.

Ons advies is altijd, beperk je tot 3 maaltijden per dag en gun je spijsvertering minstens 10 uur rust tijdens de nacht.  Je lichaam verwerkt de voedingsstoffen gedurende de dag, maar tijdens je slaap worden je darmen weer gereinigd. Het ideale ritme om moeheid te voorkomen.

Ontgiften
Door regelmatig en gezond te eten, gecombineerd met de juiste leefstijl en supplementen, houd je het spijsverteringskanaal schoon. Een kleine of grote reinigingskuur versnelt dit reinigingsproces. Het ‘reset’ je lichaam, waardoor het terugkeert naar een optimale conditie voor opname van alle nodige vitaminen, mineralen en verdere voedingsstoffen.

Darmstelselonderhoud wordt in de Ayurvedische geneeskunde ‘Panchakarma’ ofwel een ‘files vedische fysiologische ‘ reinigingskuur genoemd. Het is een diepe reiniging van het lichaam, waarbij je voor een periode van 3-6 weken opgenomen wordt. Dit is een sterk en beproefd Ayurvedisch systeem dat tot verjonging en gezondheidsresultaten voor de lange termijn kan leiden, ook preventief.

Het is wetenschappelijk aangetoond dat diep opgeslagen gifstoffen, zoals landbouwgif (Pcb’s) hiermee uit onze vetcellen verwijderd kunnen worden. Vetcellen zijn de opslagruimtes voor gifstoffen, waarvan er zo’n 500 nieuwe in de afgelopen 100 jaar geïdentificeerd zijn. In navelstrengbloed worden nu al meer dan 200 nieuwe stoffen ontdekt ten opzichte van een eeuw geleden. Het is dan niet zo verwonderlijk dat ons systeem veel meer onder druk staat.

Het verwijderen van gifstoffen uit vetcellen is niet zo eenvoudig, maar de Ayurveda is hier al duizenden jaren mee bekend . Juist in ons vetweefsel zitten de belangrijkste klieren die ons lichaam aansturen. Daarmee hebben voeding en reiniging hebben cruciale rol op onze gezondheid en mentaal functioneren.

Een aanpak die past bij jouw persoon, werkt natuurlijk het meest efficiënt. Onze kennis van de reguliere en Ayurvedische geneeskunde kan je daarbij helpen. Boek je nu een kennismakingsgesprek, dan ga je direct naar huis met diverse adviezen om in snelle stappen van jouw moeheid af te komen. Neem vrijblijvend contact met ons op om te ontdekken wat IG Klinieken voor jou kan betekenen.