Home » Orthomoleculaire geneeskunde

Orthomoleculaire geneeskunde = kennis over ‘juiste moleculen’

“Ortho” betekent ‘juist’ in het Grieks. Wanneer we de juiste moleculen (voedingsstoffen) tot ons nemen, heeft dat een gunstig effect op onze gezondheid. De moderne wetenschap ontdekte ontzettend veel essentiële stoffen, zoals vitamines, mineralen, bioflavonoïden, aminozuren, vetzuren, complexe plantenstoffen, etc. Deze beïnvloeden alle systemen in het lichaam, waaronder het energieniveau, hormoonstelsel, ontgifting, emoties en slaap.

Ons voedsel zou normaal gesproken voldoende variëteit aan voedingsstoffen moeten bieden. We spreken dan over voedsel in de meest natuurlijke vorm en in de juiste verhouding. Veel groenten en fruit, zaden, noten, granen en matig gebruik van vlees en vet.

Onze moderne leefstijl is minder natuurlijk dan vroeger. Dat betekent dat we meer geproduceerde voedingsmiddelen (kant-en-klaar) eten die vaak te veel suiker, zout en vetten bevatten. Door de steeds grootschaligere productie van voedingsmiddelen veranderen de producten in samenstelling en kwaliteit. Zo lukt het niet altijd om gewassen te kweken met hoge gehaltes aan vitamines en mineralen en heeft de vleesindustrie niet altijd oog voor kwaliteit.

Verstoring van natuurlijk voedingspatroon

Krijgen we niet voldoende gevarieerde voedingsstoffen binnen, dan kan er een verstoring in je lichaam ontstaan en raak je in disbalans. Er zijn verschillende redenen waarom een verstoring kan ontstaan:

  • een tekort aan nodige nutriënten (bijvoorbeeld door te eenzijdig voedingspatroon)
  • teveel aan overbodige nutriënten (bijvoorbeeld door te ongezond voedingspatroon)
  • hormonale onbalans in het lichaam (bijvoorbeeld aangeboren of door ziekte, aandoening)
  • medicijngebruik

Wanneer de verstoring langere tijd aanhoudt, kunnen de negatieve resultaten zelfs chronisch worden en verergeren mogelijk je klachten.

Wat kan een orthomoleculair arts voor je doen?

De orthomoleculaire geneeskunde is bij uitstek geschikt om de meest voorkomende tekorten in kaart te brengen en aan te vullen. Daarbij is het essentieel om niet teveel van een bepaalde stof binnen te krijgen. De basis ligt bij ons altijd in voeding. In sommige situaties, bijvoorbeeld als de disbalans erg sterk is, biedt alleen voeding niet voldoende uitkomst. Aanvullen met specifieke voedingssupplementen doet dat wel.

De diagnose
Tijdens een persoonlijk gesprek bespreken we je voedingspatroon en je eventuele klachten. Ook komen andere aspecten van je leefstijl aan bod, zoals werkdruk, slaap, gebruik van medicatie en beweging. Met jouw informatie krijgen we een goed beeld van mogelijke tekorten. Indien nodig vullen we het consult aan met een laboratoriumonderzoek.

De behandelmethode
De orthomoleculaire adviezen worden tijdens het consult altijd op een verantwoorde manier geïntegreerd conform de reguliere geneeskunde en we spiegelen zoveel mogelijk aan de Ayurvedische geneeskunde. Daarmee voorkomen we overcompensatie. We baseren ons op een gezond voedingspatroon en vullen eventueel aan met voedingssupplementen op natuurlijke basis. Het kernprincipe blijft om zo dicht mogelijk bij de natuurlijke staat van leven te komen en blijven.

Heb je ook al een rijk scala aan supplementen geprobeerd of zie je door de bomen het bos niet meer? Heb je het idee dat door jouw levensstijl, ouderdom of ziekte je bepaalde voedingsstoffen tekort komt? Ervaar je onverklaarbare klachten en kom je maar niet tot de ontdekking waar het aan ligt? Bel ons voor een afspraak. We kunnen zowel helpen met klachten die voortkomen uit een onbalans of om juist je balans te behouden.