Home » Veelgestelde vragen » Wat is Ayurveda?

Wat is Ayurveda?

Ayurveda is eeuwenoude vorm van geneeskunde die zich richt op de balans van 3 krachten die elk levend organisme in zich heeft. Vrij vertaald betekent Ayurveda ‘kennis over een lang leven’. De kennis spitst zich vooral toe op een gezonde levensstijl, zodat je mentaal en lichamelijk optimaal kunt presteren. Daarnaast bevordert Ayurveda de zelfhelende kracht van het lichaam, waardoor ook bij een verstoring het lichaam weer terug in balans kan komen.

Op onze website hebben we een aparte pagina gewijd aan de Ayurvedische geneeskunst. Hier vind je informatie over de achtergrond, diagnose en behandeling.

Wat is Integrale Geneeskunde?

Reguliere geneeskunde wordt uitgeoefend door medisch geschoolde artsen (huisartsen, verpleging, specialisten, etc.) die zorg verlenen aan mensen die ziek zijn. Wetenschappelijk onderzochte en goedgekeurde behandelingen, therapieën en medicijnen zijn gericht op beter worden en onderdrukken van symptomen. De oplossingen binnen de reguliere geneeskunde richten zich op grotere groepen mensen die hetzelfde ziektebeeld laten zien.

Tot de alternatieve of complementaire geneeskunde horen alle vormen van behandelingen en therapieën die niet onder de reguliere geneeskunde vallen. Omdat bij alternatieve geneeskunde de aandacht vooral uitgaat naar het individu, is wetenschappelijk onderzoek ongelofelijk moeilijk toe te passen.

Bij IG Klinieken passen we een combinatie van diverse soorten geneeskunde toe. IG staat voor ‘Integrale Geneeskunde’ en betekent dat onze specialisten opgeleid zijn in zowel de reguliere geneeskunde als in Ayurvedische en Orthomoleculaire geneeskunde. Integrale geneeskunde wordt ook wel ‘Functionele Geneeskunde’ genoemd.

We integreren de kennis uit diverse wetenschappen en komen zo tot een totaalinzicht (ofwel holistisch inzicht) voor je diagnose en behandeling. In basis zijn al onze behandelingen gericht op het vasthouden of herstellen van de balans in systemen in het lichaam.

Ik zie door de bomen het bos niet meer in alle informatie over gezondheid. Waar moet ik beginnen?

In de huidige maatschappij beschikken we over een overvloed aan informatie. Dat is tegelijkertijd een zegen en een vloek. Een zinnige conclusie trekken uit de enorme hoeveelheid beschikbare informatie is soms moeilijk, zelfs voor hoogopgeleide academici. Bovendien is een arts of specialist die zich focust op één specialisme misschien niet bekend met informatie over integrale geneeskunde.

Hoe kom je te weten of een bepaald supplement nuttig voor je is of juist schadelijk? Hoe moet je omgaan met de veelvoorkomende tegenstrijdigheden in de media en op internet over voeding en supplementen? Het is van belang om een adviseur of behandelaar te kiezen die met je meedenkt in je voorkeuren en het beeld van gezondheid dat je zelf hebt. Iedereen kijkt op zijn manier naar voeding en leefstijl en heeft daar bepaalde verwachtingen van. Bespreek dit open met ons en samen komen we tot een passende oplossing.

Kan ik genezen van een ernstige of chronische ziekte?

Regelmatig krijgen wij deze vraag, aangezien voor veel chronische en ernstige ziektes de behandelingen nog niet afdoende zijn binnen de reguliere allopathische geneeskunde. Daarom zoeken mensen ook oplossingen in de integrale geneeskunde.

Wij zullen echter nooit claimen dat wij het wondermiddel hebben of de magische benadering, waardoor alle klachten oplossen. We zijn altijd voorzichtig in onze uitspraken. Volgens de wet- en regelgeving zijn wij verplicht expliciet te vermelden dat ons doel geenszins genezing van een ernstige en/of chronische ziekte is. 

Indien het nodig is, hebben wij contact met je behandelaar. In ieder geval respecteren wij altijd de reguliere behandelmethodes die op dit moment gaande zijn en houden wij ons aan de wet- en regelgeving die van toepassing is.

Ons uitgangspunt is het zelfherstellend vermogen van het lichaam en deze te bevorderen door zoveel mogelijk disbalansen te herstellen. Wij kiezen ook de meest kansrijke aanknopingspunten om de herstelmechanismen van het lichaam en geest tot hun recht te laten komen. Wij duiken in alle factoren die mogelijk aan de ziekte en je herstel kunnen bijdragen. Een gedetailleerde analyse van jouw situatie kan alleen maar voordelen opleveren en de begeleiding die wij daarmee bieden heeft het doel de levenskwaliteit te bevorderen.

Wij beloven je altijd een eerlijk beeld van de mogelijkheden te bieden. Met een transparante, heldere en eenduidige communicatie zorgen we ervoor dat jouw en onze verwachtingen op een lijn blijven. Schroom niet om bij gedetailleerde vragen over jouw ziektebeeld contact op te nemen, zodat wij een genuanceerd advies kunnen geven.